• Vakliteratuur voor onderwijsprofessionals
 • Veilig winkelen
Samen opleiden & professionaliseren

Datum: 1 november 2022

Expertmeetings schoolleiders

Roel Schoonveld heeft op basis van zijn jarenlange ervaring als rector en als auteur van het boek Rector. Handleiding voor schoolleiders, een aantal expertmeetings voor (aankomende) schoolleiders ontwikkeld.

Expertmeeting ‘Interim schoolleider worden of zijn’

In het voortgezet onderwijs zijn er veel interim schoolleiders werkzaam. Dat komt omdat het verloop van schoolleiders vrij groot is. Vaak vertrekt een schoolleider al na een klein aantal jaren, en vaak is dat niet echt zoals de omschrijving zegt “in onderling overleg”

 • Interim schoolleider zijn is een vak apart.
 • Het werk hangt heel erg af van de reden dat er een interim schoolleider nodig is. Het kan zijn dat er tijdelijk even iemand nodig is als er een schoolleider langdurig ziek is, of het is ter overbrugging van een periode voordat de reguliere vacature wordt vervuld, maar het kan ook zijn dat er een bijzondere reden is om een relatieve buitenstaander bijzondere problemen te laten oplossen.
 • Deze verschillende redenen – het kan ook nog een combinatie zijn – vereisen een verschillende manier om de functie te vervullen.
 • In twee middagen, die een groot interactief gehalte zullen hebben, wordt uitvoerig ingegaan op de verschillende aspecten van de interim-schoolleiders-betrekking.
 • Er kunnen afhankelijk van de behoeften vooraf aan de twee expertmeetings praktische casuïstiek worden ingebracht. Deze casussen worden geanonimiseerd besproken.

Praktische informatie:
Voor wie: Interim schoolleiders
Frequentie: 2 middagen van 12.00 – 17.00 uur Prijs € 850,- inclusief een door Roel Schoonveld gesigneerd exemplaar van zijn boek Rector. Handleiding voor schoolleiders
Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 15
Aanmelden: naar [email protected]
De expertmeetings beginnen met een lunch en tussendoor wordt voor thee, koffie en frisdrank gezorgd. Als afsluiting is er gelegenheid voor een drankje en hapje. Na afloop ontvangt u een door Roel Schoonveld ondertekend certificaat

 

Expertmeetings Schoolleider – Hoe omzeil je de valkuilen als schoolleider?

 • Helaas zijn er veel schoolleiders in ons land die na een optimistische start toch na een paar jaar moeten omzien naar iets anders. Aan het begin van die betrekking hadden de meesten toch wel het plan om dat een flink aantal jaren te doen en er ook nog plezier in te hebben.
 • Dat er zoveel schoolleiders na een korte periode al wegvallen, is niet goed voor het onderwijs, is niet goed voor de school en is uiteraard ook niet goed voor de betrokkene. Vaak wordt er een al dan niet geslaagde poging gedaan om het niet vrijwillige vertrek te maskeren, maar dat lukt zelden.
 • Kortom, het is goed om er energie in te stoppen dit voortijdige vertrek te voorkomen. Daarvoor is deze expertmeetings hij kan zowel door al in dienst zijnde schoolleiders worden gevolgd als door degenen die overwegen schoolleider te worden.
 • In drie middagen, die een groot interactief gehalte zullen hebben, wordt uitvoerig ingegaan op de valkuilen die zich al dan niet plotseling kunnen voordoen.
 • Er wordt onder anderen gewerkt met geanonimiseerde casuïstiek. Er kunnen ook vooraf een de expertmeetings casussen worden ingebracht.

Praktische informatie:
Voor wie: Al functionerende schoolleiders, maar ook voor degenen die overwegen schoolleider te worden.
Frequentie: 3 middagen van 12.00 – 17.00 uur Prijs € 1.200,- inclusief een door Roel Schoonveld gesigneerd exemplaar van zijn boek Rector, Handleiding voor schoolleiders
Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 15
Aanmelden: naar [email protected]
De expertmeetings beginnen met een lunch en tussendoor wordt voor thee, koffie en frisdrank gezorgd. Als afsluiting is er gelegenheid voor een drankje en hapje. Na afloop ontvangt u een door Roel Schoonveld ondertekend certificaat.